De magnifieke schittering van tantra

Onlangs ontdekte ik een schat. zo mooi en zo lichtgevend, dat ze de kriebel om te schrijven weer in me opwekte...

Het woordje tantra doet menige wenkbrauw optrekken, en is in onze contreien zowel omgeven met mysterie als met onbegrip en oordeel.”Tantra” wordt geassocieerd met geitewollen sokken seks, met esoterie...De meeste mensen weten dat het iets met seksualiteit te maken heeft...

 

En inderdaad, de neo-tantra die wij in het Westen gemakkelijk tegenkomen centreert zich meestal op bewuste seksualiteitsbeleving. De workshops en trainingen beloven een contact van hart tot hart en een bewuste aanraking vanuit intentie en focus. Op zich is daar niets mis mee, en een dergelijke workshop is zelfs vaak een eye-opener. "Hoe fijn!", ontdekken de deelnemers:"het is mogelijk om op een totaal andere manier met ons lichaam en met seksualiteit om te gaan” Mensen leren dat de beleving wordt versterkt door aandachtig aanwezig te zijn, afgestemd op de subtiele gewaarwording, door minder doelgericht naar een orgasme te streven.

 

En toch, en toch...

Tantra is zoveel meer...

Voor mij gaat tantra over kijken naar een roos en helemaal diep ontroerd worden door haar schoonheid, ondergedompeld worden in haar bedwelmende geur, je laten strelen door haar fluweelrode kleur en de delicate breekbaarheid van haar blaadjes op je laten inwerken. Tot je extase ervaart, de extase van een puur sensueel zintuiglijke ervaring...

 

Tantra is de verrukking en de verwondering van bewust gevoelde zonnestralen op je huid, en voelen hoe je cellen de warmte opdrinken als een vitaliserende exilir.

 

Tantra, heb ik tot mijn dankbaarheid en vervulling geleerd, is ook het vinden van ruimte in angst.

Wanneer shock en terror je lichaam lamleggen, wanneer er zich een harde knoop in je maagstreek vormt, ook dan is er mogelijkheid tot nieuwsgierige exploratie.

In tantra leer je om aanwezig te blijven in de gewaarwording zonder oordeel, zodat een magische deur zich kan openen. Alsof je een stille, ruime tempel binnentreedt.

Meestal zijn we bang van heftige emoties en ontvluchten we vervelende gedachtenpatronen. We willen ervan weg omdat we denken dat we er zo van af geraken. Tantrisch omgaan met onszelf, betekent de omgekeerde beweging maken : naar de pijnlijke emoties toegaan, in plaats van ze te verdoven of te onderdrukken. Om er vervolgens vol compassie en nieuwsgierigheid mee om te gaan.

“De uitnodiging is om alles wat je voelt of denkt en elke impuls tot handelen die er is waar te laten zijn, zonder daar verder-vanuit onvrijheid-iets mee te moeten doen”, schrijft Jan den Boer in “ Tantra, het verlangen naar verbinding”.

 

Tantra is pure mystiek, maar dan in non-dualistische vorm. Mystiek gaat over overgave aan een sacrale dimensie.

In vele tradities levert men zich over aan een Godheid buiten zich.

Tantra leert ons onze ware natuur te realiseren, via universele menselijke ervaringen zoals ademen, smaken, slapen, opstaan, boos worden, de liefde bedrijven...We ontdekken een vibrerende energie binnenin ons, een vibrerend bewustzijn.

 

Tantra is in staat om de standaard materialistische  manier waarop we onze lichamen ervaren te transformeren.

Tantra bevestigt wat we in het tijdperk vd quantum fysica eigenlijk al zouden moeten weten: Ons lichaam bestaat uit ruimte en energie, we zijn een creatieve vibratie, uitdijend en inkrimpend, en altijd gevoelens, gedachten en handelingen aan het creëren.

 

Een pareltje van schitterende tantra wijsheid is te vinden in een eeuwenoude Sanskriet tekst: de Vijnana Tantra. In totaal een 2000 tal woorden, georganiseerd in sutra's...Een soort handboek vol praktische meditaties en oefeningen, met een focus op volledig belichaamde spiritualiteit en het accepteren van elke adem, elke sensuele ervaring en elke emotie als doorgang tot diep contact met de essentiële levensenergieen.

 

Onlangs kwam een prachtige bloedmooie vertaling uit van deze sutra's in het Engels: The Radiance Sutra's, het levenswerk van een meditatie leraar, Lorin Roche.

 

De sutra's zijn opgevat als een liefdesgesprek tussen Shiva, de Godheid van bewustzijn dat alles doordringt, en zijn Godin Shakti, Godin van de creatieve kracht van het universum. Een conversatie tussen het mannelijke en het vrouwelijke principe dus.

 

Het zijn superbe gedichten, van een sierlijkheid en een elegantie die mij diep aangrijpen. Laat de sutra's tot je doordringen, en je wordt onmiddellijk getransformeerd.

 

Zoals er zo mooi in het voorwoord geschreven staat: "these sutra's are about how to enter into the vibrant essence of the World with the dual balance of passion and detachment"

Mooier zou ik het niet kunnen zeggen...

 

Een voorproefje:

 

This body is made of earth and gold,

Sky and stars, rivers and ocians,

Masquerading as muscle and bone.

Every substance is here :

Diamonds and silver, magical elixirs,

Ambrosia that gives visions,

 

Herbs that nourish and heal.

The foundation of the planet,

Immortal magnetic iron,

Circulating in the blood.

 

Every element in you loves the other :

Earth loves rain, sky loves sun,

Sun loves the space it shines through,

Space loves everyone equally.

 

In meditation, luxuraite in knowing this

Deep and simple truth.

Every cell is an organ of sense

Infused with majesty.

 

Lorin Roche, The Radiance S